Σεβασμός στην απόφαση του ΔΣ για κατασκευή υπερδομής στην Χίο

Σεβασμός στην απόφαση του ΔΣ για κατασκευή υπερδομής στην Χίο

Image module

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-1-2021

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Την κερκόπορτα για τη δημιουργία μόνιμης δομής παραμονής – φιλοξενίας αλλά και ΠΡΟΚΕΚΑ άνοιξαν οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής τις τελευταίες ημέρες, με την απεμπόληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά την συζήτηση αντιδημάρχων και υπουργού και την ανακοίνωση περί «υπεύθυνης στάσης» του Δημάρχου, το Υπουργείο Μετανάστευσης από «λάθος» δημοσιοποίησε τη θέση της δομής-δομών στο Θόλος.

Δεν μπορούν πλέον να κρύβονται: Οι μόνοι που θέλουν μόνιμη δομή στη Χίο είναι ο Υπουργός και ο Δήμαρχος. Συζητούν και μεθοδεύουν συστηματικά εδώ και πολύ καιρό την παραπλάνηση των κατοίκων της Χίου για να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς τους.

«Τυχαία» ο αντιδήμαρχος κ. Ξενάκης πριν περίπου ένα χρόνο ονόμασε το Θόλος, που όπως μας ενημέρωσε και πρόσφατα ότι εκεί θα «ενοχλούνται» μόνο τα καβούρια και τα ψάρια. Ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Βεργίνας μίλησε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για 4 θέσεις που έχει επιλέξει το υπουργείο, «από ό,τι άκουσε», έτσι γενικά και αόριστα χωρίς να μας πει από πού.

Τους είναι αδιάφορο αν θα είναι στη ΒΙΑΛ, στο 17, στο Θόλος .Δομή να είναι και όπου να ‘ναι. Ο μεν Υπουργός για να υλοποιήσει τη συμφωνημένη πολιτική από το 2017 για δεκάδες χιλιάδες θέσεις στα νησιά, αδιαφορώντας πλήρως για τους εθνικούς κινδύνους. Ο δε Δήμαρχος για να επιχορηγείται με το κεφάλι, «ανταποδοτικά» και να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από το ταμείο «αλληλεγγύης» για δήθεν έργα.

Και οι δύο από εκεί που προεκλογικά κατάγγελλαν το γεωγραφικό περιορισμό ως μία από τις κύριες αιτίες εγκλωβισμού και συσσώρευσης μεταναστών στα νησιά, σήμερα όχι μόνο τον αποδέχονται αλλά και τον υπερασπίζονται.

Ο κ. Δήμαρχος συστηματικά «ξεχνά» ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ζητά να μην υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός. «Ξεχνά» τον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για να κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης από κατήγορος του ΣΥΡΙΖΑ για τον γεωγραφικό περιορισμό, έθεσε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στην επικύρωση του με το μνημόνιο ντροπής με την Ευρωπαία επίτροπο για τις δομές στα νησιά. Και πλέον το εμφανίζει ως «επιχείρημα» για τις επιστροφές στην Τουρκία. Από την καταγγελία στην αποδοχή μία υπουργική καρέκλα δρόμος.

Ο κ. Δήμαρχος χωρίς καμία εξουσιοδότηση απεμπόλησε τις σαφείς προϋποθέσεις που έχει θέσει το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να απεγκλωβίσει τον Υπουργό από την πίεση να κλείσει τη ΒΙΑΛ έως το Πάσχα και να την αποδώσει στο Δήμο όπως και η δικαστική απόφαση ορίζει.

Ο Δήμαρχος πλέον έχει υιοθετήσει πλήρως το εκβιαστικό δίλημμα του Υπουργού Μετανάστευσης ότι για να κλείσει η ΒΙΑΛ χρειάζεται νέα μόνιμη δομή. Τι και αν ο ίδιος Υπουργός δήλωσε ότι μέχρι το Πάσχα η ΒΙΑΛ θα είναι άδεια.

Και ακόμη χειρότερα και οι δύο σταθερά με το «επιχείρημα» αυτό στρέφουν τους Χαλκούσους εναντίων όποιου αντιδρά στη δημιουργία νέας μόνιμης δομής και ζητά το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

Ο κ. Κάρμαντζης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι καταγραφή και ταυτοποίηση συνεπάγεται λίγες ημέρες, (72 ώρες έλεγε ο ίδιος προεκλογικά), και όχι μήνες όπως λέει τώρα.

Συγχέει σκόπιμα την καταγραφή και ταυτοποίηση με την εξέταση του ασύλου, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την πολύμηνη παραμονή και τον εγκλωβισμό στα νησιά.

Το δε ΠΡΟΚΕΚΑ αφού αρχικά το άφηνε απέξω από τους διάφορους αριθμούς που αποδέχεται να συζητήσει και πάντως όχι 500 που ζητά η απόφαση του ΔΣ, κατά την παρουσία του στη Συκιάδα το βάφτισε «χώρο για να φιλοξενούνται οι μετανάστες» μέχρι να επιστρέψουν.

Ο κ. Κάρμαντζης μας φέρνει σαν φωτεινό παράδειγμα τον δήμο Αν.Σάμου, που συμφώνησε να γίνει δομή και μας λέει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό ακριβώς που ζήτησε ο Δήμος Σάμου!

«Ξεχνά» όμως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αν.Σάμου έδωσε συγκατάθεση για δομή 1300 ατόμων και σήμερα η δομή που κατασκευάζεται είναι για 4.000 άτομα και επεκετείνεται.

https://www.protothema.gr/greece/article/981756/metanasteutiko-nai-apo-ti-samo-sti-dimiourgia-neas-domis/

«Ξεχνά» ο κ Δήμαρχος την διαφημιστική παρουσίαση του Υπουργού για τη μόνιμη δομή της Σάμου που μας την εμφάνισε ως «πρότυπο» και για τη Χίο.

«Ξεχνά» ότι αριθμητικά διαρθρωνόταν σε 1.500 θέσεις φιλοξενίας+600 ευάλωτοι+ΠΡΟΚΕΚΑ (σ αυτό έντεχνα δεν αναφέρεται αριθμός αφού ταβάνι δεν υπάρχει).Καί έχει πεισθεί από αυτά πού υπόσχεται ο κ.υπουργός συνδέει ακόμη και το άδειασμα των ενοικιασμένων διαμερισμάτων σε περίπτωση που γίνει η νέα δομή φιλοξενίας και παραμονής.

Αλήθεια που στην απόφαση του ΔΣ ζητείται να μεταφερθούν οι διαμένοντες από τα διαμερίσματα, σε δομή; Η απόφαση είναι σαφής και ζητά άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, και σε αυτή περιλαμβάνονται και οι διαμένοντες σε διαμερίσματα και όχι μεταφορά τους ως μονίμων φιλοξενουμένων σε μόνιμη δομή.

«Ξεχνά» ότι για τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα έχει τεθεί ρήτρα για μέγιστη αναλογία μεταναστών στο 1% του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή για τη Χίο τα 500 άτομα. (προχτές στην Λέρο , ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπατης αρμοστείας δήλωνε ότι μια αναλογία στα νησιά 10% σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό είναι αποδεκτή).

https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/leros-episkepsi-tou-anapliroti-epikefalis-tis-ypatis-armosteias

Αυτό που και ο ίδιος ασπαζόταν και υπερασπιζόταν, στη τοπική συνέλευση στη Συκιάδα ως άλλος εκπρόσωπος του Υπουργού Μετανάστευσης, μας μίλησε για τις αντιδράσεις των δήμων της ηπειρωτικής Χώρας και την «ανάγκη» εδώ επάνω στην παραμεθόριο, το ποσοστό του 1% να μην ισχύει. Αλήθεια είναι αυτό υπεράσπιση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου; Είναι αυτό εθνική πολιτική προστασίας της παραμεθορίου και της Χώρας;

Ο κ. Κάρμαντζης έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Λέρου και την εκεί κατασκευή δομής, αλλά «ξέχασε» να πει την αντίθεση του δήμου Λέρου πού έχει κάνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά της δομής.

Ο κ. Κάρμαντζης μας λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε , η κυβέρνηση να βρει το χώρο και να κατασκευάσει το κέντρο, αφού δεν τον υποδεικνύει το ΔΣ.

«Ξεχνά» ότι το Δημοτικό Συμβούλιο βάζει ως προαπαιτούμενα ανάμεσα στα άλλα, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να αποσυμφορηθεί το νησί, να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση, να είναι μόνο για 500 άτομα για να γίνει η όποια δομή.

Στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος στράφηκε κατά τοπικών ΜΜΕ κατηγορώντας τα ότι διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά του, απείλησε δε και με εισαγγελέα, αλλά για τις διαρροές στα Αθηναικά ΜΜΕ περί συναίνεσης των Χιωτών στους σχεδιασμούς για δημιουργία υπερκέντρου στο νησί μας ,σήκωσε αφελώς τους ώμους λέγοντας «τι να κάνω;»

Μετά την ταύτιση του δημάρχου και μερικών απο τους συμβούλους του με την ρητορική,την επιχειρηματολογία και τις επιθυμίες του υπουργείου:

  • Χέρι – χέρι ο δήμαρχος Χίου και ο κ. Μηταράκης σχεδιάζουν τη μόνιμη έκθεση της Χίου στην απειλή από την Τουρκία, με τη δημιουργία πάνω στη γραμμή των συνόρων μόνιμης δομής παραμονής μεταναστών.

  • Χέρι – χέρι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να διχάσουν τους Χιώτες .

  • Χέρι – χέρι θέλουν να συνδέσουν την «αναπτυξιακή» προοπτική του νησιού με το μεταναστευτικό ως ευκαιρία για εύρεση εργασίας και ως οικονομική «ευημερία» μέσω ενοικίων και «αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων».

  • Χέρι – χέρι, απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της χιακής κοινωνίας, επιχειρούν να καταστρέψουν τη Χίο ,αφού αποδέχονται αυτή να επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας η της Ευρώπης.

  • Χέρι-χέρι με διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα θέλουν να κατασκευάσουν δύο κέντρα στο νησί.Και κέντρο φιλοξενίας-παραμονής και ΠΡΟΚΕΚΑ -φυλακή μεγάλης χωρητικότητας (3500+ΠΡΟΚΕΚΑ ,δηλώσεις υπουργού τον Μάιο του 2020)

  • Χέρι – χέρι αποδέχονται την εξέταση ασύλου πάνω στα νησιά αλλά και τον γεωγραφικό περιορισμό γεγονός που “επιβάλει” και τον εκλωβισμό και την πολύμηνη παραμονή. Αν είναι αληθή τα λεγόμενα περί τετράμηνης max παραμονής και εξέτασης ασύλου, η ΒΙΑΛ με μηδενικές ροές από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε ήδη να έχει μηδενικό πληθυσμό.

  • Χέρι – χέρι αποδέχονται κατά το δοκούν κάποια τμήματα από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ,η οποία όμως σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι νεκρή.

Σχεδιάζουν «χωρίς τον ξενοδόχο» τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, που όπως και πριν ένα χρόνο, ενωμένοι και αποφασισμένοι, έτσι και τώρα θα αποτρέψουν τους απαράδεκτους σχεδιασμούς.

ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Image module
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://chiosmprosta.gr/wp-content/uploads/2019/04/header-image.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}