ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 19-10-2020

Η τυπική έννοια της διαφάνειας σε ένα οργανισμό όπως ο Δήμος είναι καθόλα καθορισμένη από τις νομικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που οφείλει να ακολουθεί ανά τομέα δράσης .Η ουσιαστική όμως διαφάνεια προκύπτει με την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για όλες τις πράξεις του δήμου από την λήψη των αποφάσεων μέχρι την ορθή υλοποίησή τους.  Σχετίζεται όχι μόνο με τον τυπικό τρόπο λειτουργίας αλλά με την ουσιαστική δέσμευση της εκάστοτε δημοτικής αρχής να λειτουργεί υπό αυτό το πρίσμα.

Προκαλέσαμε το σημερινό μονοθεματικό συμβούλιο ενδιαφερόμενοι κυρίως για το δεύτερο αλλά φυσικά και για την καλύτερη εσωτερική λειτουργία του. Μας ενδιαφέρει η λειτουργία του δήμου και η αλληλεπίδρασή του με τον «εξωτερικό κόσμο» , να επιτυγχάνεται μέσα από διαδικασίες που εκτός από κρυστάλλινες και διαφανείς θα προκύπτουν μέσα από αντικειμενικές πρακτικές  έτσι ώστε ,  ο υποκειμενικός παράγοντας , οι διαπροσωπικές σχέσεις και η άσκηση μικροπολιτικής να έχουν μηδενική επήρεια στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ισονομία, η διαφάνεια, η δημοσιότητα ,εγκαθιδρύουν την αίσθηση της αξιοπιστίας  και  της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ουσιαστικά έχουν σαν αποτέλεσμα έναν καλύτερο δήμο, έναν καλύτερο και υπεύθυνο δημότη  αλλά ταυτόχρονα παράγουν και  καλύτερες υπηρεσίες προς αυτόν.

Ποιες είναι όμως εκείνες οι ενέργειες  που κυρίως κλονίζουν την σχέση εμπιστοσύνης ,κάνουν τον δημότη να δείχνει αποστροφή και να βλέπει καχύποπτα  κάθε τι  που αφορά στα κοινά  ή στην καλύτερη περίπτωση να  δείχνει αδιαφορία;

Έχει αποδειχθεί ότι  είναι η κακοδιαχείριση , η ευνοιοκρατία σε ημέτερους , η αδιαφάνεια σε προσλήψεις ,προμήθειες και η έλλειψη δημοσιότητας .

Επιδίωξή μας είναι σήμερα να βγούμε όλοι από εδώ έχοντας συμφωνήσει σε πολύ βασικά και αυτονόητα. Αλλά και να λάβουμε υλοποιήσιμες αποφάσεις.

Μας αρέσει αυτή η  κατάσταση που έρχεται από παλιά και συνεχίζεται τώρα με μεγαλύτερη ένταση; Μας ικανοποιεί μια κατάσταση που την καλύπτει μόνο  η τυπική νομοθεσία,  οριακά ή όχι; Τότε δεν θα έχει νόημα να κάνουμε αυτό το συμβούλιο.

Αν όμως θέλουμε εκτός από το  νόμιμο  να καλύπτεται και η απαίτηση τού ηθικού (απαίτηση της κοινωνίας αλλά και χρέος μας), τότε ναι πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση σήμερα κιόλας. Σε τελευταία ανάλυση η κάθε δημοτική αρχή διαχειρίζεται τις κοινές υποθέσεις όλων των δημοτών και όχι τις ιδιωτικές της υποθέσεις.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ,ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ , ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ.

Έχει εξελιχθεί το θέμα της διαφάνειας ή όχι στην πολιτική ζωή ενός τόπου; Προφανώς ΝΑΙ ,επειδή κάποιοι με τις προτάσεις τους έχουν συμβάλει σ αυτό. Εκτός αν νομίζουμε ότι όλα είναι τέλεια και δεν επιδέχονται βελτίωση. Νομίζουμε ότι πάρα πολλά επιδέχονται βελτίωσης.

Ο δήμος είναι σπίτι όλων μας , ανήκουμε σ αυτόν και μείς και οι δημότες .Ειδικά οι δημότες πρέπει να νοιώθουν ότι ο δήμος δεν είναι κάτι απόμακρο ,κάτι που φροντίζει τους λίγους .

  1. Ας αναφερθούμε όμως αρχικά στις διαδικασίες για τον τρόπο που προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες ο Δήμος , οι Δημοτικές του Επιχειρήσεις και τα Νομικά του Πρόσωπα.

Είναι αλήθεια ότι ο νομοθέτης επιτρέπει το Δήμο να προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες μέχρι του ποσού των 20,000 ευρώ άνευ ΦΠΑ, με «απευθείας ανάθεση». Το πνεύμα όμως του νόμου είναι ότι αυτό θα γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις και με εγκράτεια.

Είναι κατάντια όμως  να γίνονται σχεδόν μόνο αναθέσεις και άντε κανένας διαγωνισμός για τα μάτια του κόσμου. Τα επιχειρήματα ;

Πρέπει να γίνει το έργο γρήγορα, μόνο αυτός ξέρει την δουλειά, κάνουμε διαγωνισμούς αλλά εμφανίζεται μόνο ένας, ο πανταχού παρόν.  Ήταν άμεση ανάγκη (λες και δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός στην πλειοψηφία των προμηθειών).

Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Ο Δήμος Χίου επί των ημερών αυτής της διοίκησης, τις απευθείας αναθέσεις τις έχει κάνει κανόνα. Εκατοντάδες προμήθειες συνολικού προϋπολογισμού χιλιάδων ευρώ διενεργούνται με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνιστικές διαδικασίες. Στην τοπική κοινωνία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για πολλές από τις  οικονομικές πράξεις του δήμου και των οργανισμών του.

Κάποιοι , παίρνουν όλες τις δουλειές. Η άδικη αντιμετώπιση των επαγγελματιών έχει δημιουργήσει παιδιά και αποπαίδια . Το ρουσφέτι πάει σύννεφο. Είσαι δικός μας παίρνεις δουλειές. Η γνωστή παλαιοκομματική διαδικασία. Η αποθέωση της αδιαφάνειας.

Με τις απευθείας αναθέσεις δεν αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα ο Δήμος να ψωνίζει ακριβά. Έτσι χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος από το Δήμο, και από την κοινωνία, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού.

Όλοι οι επαγγελματίες και επιστήμονες ,πρέπει να είναι εν δυνάμει προμηθευτές η υποψήφιοι πάροχοι υπηρεσιών για τον δήμο με τις ίδιες πιθανότητες .

Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί επαγγελματίες να μην συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή στις προσκλήσεις ανοικτών διαγωνισμών από τις λίστες, γιατί δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες, γιατί θεωρούν ότι το παιγνίδι είναι στημένο και αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτό. Ο ντόπιος νέος επαγγελματίας, η νέα επιχείρηση, μια τοπική επιχείρηση που υποπτεύεται ή  έχει ακούσει γι αυτό το καθεστώς  θεωρεί ότι δεν έχει ελπίδα . Κάποιοι άλλοι  συμμετέχοντας το διαπιστώνουν οι ίδιοι και απογοητεύονται .

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν περιόρισε το κακό. Απλά έδωσε την δυνατότητα σε δημοσιογράφους και πολίτες να ενημερώνονται εφόσον έχουν την υπομονή να αναζητήσουν μέσα σε εκατοντάδες αναρτήσεις που αφορούν τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα.  Αυτό και τίποτε άλλο.  Θα πείτε κάτι είναι και αυτό. Όχι δεν είναι… ούτε καν κάτι. Ο χορός χρημάτων  που μοιράζονται δια των ΑΑ ή και των κατατμήσεων των έργων μπορεί  να βγάζουν τσιτάτα αντιπολιτευτικά η  «παραπολιτικά», αλλά μέχρις εκεί. Τίποτε άλλο. Πρέπει να σταματήσουν οι ακριβές προμήθειες, η λογική των κολλητών και των γνωστών . Πολλές αναθέσεις εξ αιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού έχουν σαν οικονομικό μέγεθος ποσό που φτάνει ακριβώς στο όριο του νόμου (πχ 20000) . Δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα από την πρόβλεψη για την ανάθεση  που είναι υπολογισμένη ακριβώς στο λεπτό, έως τις περίφημες τρεις προσφορές από «ανταγωνιστές» που αλληλοεξυπηρετούνται.

  1. Το θέμα των προσλήψεων.

Άλλο σοβαρότατο θέμα επίσης είναι αυτό με τις επιλεκτικές προσλήψεις. Πρόσφατα ο δήμαρχος εντός του δημοτικού συμβουλίου εξομολογήθηκε τον τρόπο με τον οποίο έκανε τις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού  λόγω κορονοιού. Προσωπική συνέντευξη. Τι είδους συνέντευξη ήταν αυτή. Αξιολογήθηκαν προσόντα , και με ποια κριτήρια έγινε η αξιολόγηση. Έγιναν ερωτήσεις και τι είδους; Έχει κρατηθεί πρακτικό αξιολόγησης; Ποιοι άλλοι ήταν παρόντες κατά την τελική φάση επιλογής;

Και στο θέμα των καθαριστριών στα σχολεία , υπήρξε θέμα λόγω της μη έγκαιρης δημοσιότητας για τις ενδιαφερόμενες.

Αρκετοί ενώ έχουν προσληφθεί στην καθαριότητα ή και με άλλες ειδικότητες  τελικά απασχολούνται σε άλλους τομείς. Έχουν προσληφθεί επίσης άτομα που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου .Δημιουργείται μια φάμπρικα εξαργύρωσης της υποχρέωσης συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο και μια δέσμευση για επανασυμμετοχή. Και σε τελευταία ανάλυση είμαστε ευχαριστημένοι περισσότερο από το 20% των δαπανών της μισθοδοσίας να αφορά έκτακτο προσωπικό; Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι υπάρχουν ανάγκες για τις οποίες θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός στελέχωσης του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Σημαίνει ότι χρειάζεται να δούμε το οργανόγραμμα, τον οργανισμό του δήμου και να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες γιατί όντως οι διαδικασίες ΑΣΕΠ αργούν, σε βάθος μίας 5ετίας.

Και αυτά αποτελούν πολιτική απόφαση για το αν θα το ακολουθήσεις ή όχι, Αν θέλεις στελεχωμένο δήμο ή αν θα αναζητά κανείς πιθανή εκλογική πελατεία.

3.Θέματα δημοτικού συμβουλίου η διοικητικών συμβουλίων

Η διαφάνεια ενισχύεται ακόμη από την πληρότητα των εισηγήσεων που έρχονται στα συμβούλια. Είναι πολύ σημαντικό οι εισηγήσεις να είναι πλήρεις ,να υπάρχει μια μικρή εισήγηση για την σκοπιμότητα της πρότασης που έρχεται προς ψήφιση (προσδοκώμενο όφελος όχι μόνο απαραίτητα οικονομικό αλλά και χρησιμότητας ) ώστε οι σύμβουλοι να μπορούν να αποκτούν πλήρη  εικόνα αποφασίζοντας το ωφελιμότερο για τον δήμο κάθε φορά. Σε τελευταία ανάλυση αυτό εκτός από τη διαφάνεια θα εξυπηρετούσε και την ταχύτερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου από τις ατέρμονες πολύωρες συνεδριάσεις.

Τα διοικητικά συμβούλια επίσης των νομικών προσώπων και οργανισμών είναι εκείνα που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις και δεν έχουν μόνο τον ρόλο ψήφισης θεμάτων με ένα απλό ΝΑΙ η ΟΧΙ των αποφάσεων των προέδρων τους. Οι προτάσεις που έρχονται προς ψήφιση πρέπει να συνδιαμορφώνονται από όλα τα μέλη του ΔΣ. Γιατί τελικά ανεξαρτήτως πλειοψηφιών είναι πολιτική απόφαση να συνθέτεις από το να συμπεριφέρεσαι ως άλλος Καίσαρας και όταν δεν μπορείς να υλοποιήσεις να σου φταίνε οι άλλοι….

4.Θέματα δημοσιότητας

Είναι πασιφανές ότι η πλήρης δημοσιότητα και ανακοίνωση των πάντων , με εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση από όλους είτε είναι δημότες είτε συναλλασσόμενοι συμβάλλει στο μεγαλύτερο ποσοστό στην διαφάνεια, στην αντικειμενικότητα, στην ισονομία και στις ίσες αποστάσεις και πιθανότητας πρόσβασης για όλους. Και η δημοσιότητα που λέμε δεν αφορά στο τυπικό και υποχρεωτικό, αλλά μπορεί και οφείλουμε να είναι καθολική προς όλους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όλα αυτά τα παραπάνω δεν πρέπει να μείνουν απλά σαν διαπιστώσεις που ούτως η άλλως είναι και εύκολα κατανοητά στον κάθε ένα από μας.

Κανείς εκτιμώ σε αυτή τη αίθουσα (εικονική σήμερα)  δεν θα ήθελε να αφήσει μία κατάσταση να εξελίσσεται σε βάρος των δημοτών μόνο και μόνο για να ασκεί κριτική στην όποια δημοτική αρχή.

Το θέμα είναι να προχωρήσουμε  ένα βήμα πιο κάτω, σε προτάσεις εφαρμόσιμες , σε προτάσεις κοινώς αποδεκτές που το νόμιμο θα το κάνουν και ηθικό και θα θεμελιώσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Προτάσεις που θα κάνουν τους δημότες να αισθάνονται ότι ο δήμος είναι ένας δίκαιος και διαφανής οργανισμός , που είναι το σπίτι όλων και όχι των λίγων και αρεστών. Ένας δήμος που θα προάγει την διαφάνεια , την αίσθηση της ισονομίας της αντικειμενικότητας και της ανταπόδοσης προς τον δημότη. Ένας δήμος που θα προάγει τον πολιτισμό αφού όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα κοινωνίας πολιτισμένης με υπεύθυνους και καλούς δημότες .

  • Δημοσιότητα παντού και για όλα. Δημοσιότητα προκηρύξεων για προσλήψεις για προμήθειες για δράσεις , για τα πάντα .Δημοσιότητα όχι όμως στα ελάχιστα απαραίτητα της νομοθεσίας. Για τις προμήθειες να δημοσιοποιείται εγκαίρως η ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ και όχι η ίδια η ανάθεση. Το ίδιο και για τις προσλήψεις ,έγκαιρα και με τρόπο που όλοι να φτάνουν στην πληροφόρηση για κάθε είδους ανακοίνωση. Και λέμε πρόθεση ανάθεσης γιατί δεν είμαστε εναντίον των αναγκαίων αναθέσεων αλλά είμαστε εναντίον τού τρόπου με τον οποίο γίνονται. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης βοηθά και προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, την καλυτέρευση των επαγγελματιών και την ανταγωνιστικότητά τους, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον δήμο και άρα για τους δημότες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείεται κανείς από την πρόσβαση, το νόμιμο θα γίνεται αυτόματα και ηθικό .Προσφορές από περισσότερους αφού πλέον θα είναι ανοικτή αυτή η δυνατότητα και το άνοιγμα τους να γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην οικονομική επιτροπή με δημοσιότητα.
  • Προτείνουμε στη σελίδα του Δήμου όλες οι ζητούμενες ανάγκες σε προσωπικό, αγαθά και υπηρεσίες να μπουν κάτω από μία ενιαία παρουσίαση με τον τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά». Αυτή θα χωρίζεται σε δύο κύριες υποενότητες, προσωπικό και αγαθά/υπηρεσίες. Στην κάθε υποενότητα να υπάρχει το τι ζητά ο δήμος και η παραπομπή με τα links στις σχετικές προκηρύξεις, περιγραφές κλπ. Αυτό μπορεί άμεσα η υπηρεσία να διερευνήσει το κόστος και το χρόνο υλοποίησης και να έρθει στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση. (Εάν η παράταξη του δημάρχου δεν συμφωνεί προτείνω να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση οι υπόλοιποι και να φέρουμε την πρόταση κοστολογημένη προς υλοποίηση)
  • Μέσα δημοσιότητας : fb .H σελίδα του δήμου και των οργανισμών του στο fb δεν ανήκει στον δήμαρχο η στον κάθε πρόεδρο για ανούσιες ανακοινώσεις ,φωτογραφήσεις και δημοσιοποίηση πολλές φορές των αυτονόητων με σκοπό και μόνο την προβολή. Μια και το fb αποτελεί πλέον ένα μέσο με τεράστια διείσδυση, εκεί θα πρέπει εγκαίρως να δημοσιοποιείται κάθε ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ κάθε αναγγελία πρόσληψης με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά στοιχεία και τα προσόντα .Παρότρυνση προς τα ΜΜΕ να κοινοποιούν καθημερινά από τις δικές τους σελίδες όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις πέραν αυτών που οι κανόνες δημοσιότητας προβλέπουν την επί πληρωμή ανάρτηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ιστοσελίδα του δήμου. Και εδώ υπό τον ίδιο τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά»
  • Αποφυγή κατάτμησης έργων για την δυνατότητα ανάθεσης σε πολλούς
  • Επαρκής τεκμηρίωση των προτάσεων προς ψήφιση είτε στο δημοτικό είτε στα διοικητικά συμβούλια
  • Ισχυροποίηση μέσω της έκφρασης της επιθυμίας και της απόφασης του ΔΣ των επιτροπών παραλαβής έργων-προμηθειών ώστε να οχυρωθούν οι υπάλληλοι  για την καλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενάντια σε κάθε πολιτική παρεμβολή ή πίεση..
  • Δημιουργία και δημοσιότητα οργανογράμματος και σύνθεσης ανθρώπινου δυναμικού όλων των ΝΠ οργανισμών κλπ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και πρόσβαση από όλους. Καθημερινά να υπάρχει εικόνα ποιος και σε ποιόν τομέα απασχολείται.
  • Δημοσιότητα συνεδριάσεων οικονομικής επιτροπής και έγκαιρη αποστολή εισηγήσεων ειδικά θεμάτων για αναμόρφωση προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.
  • Δημόσιες συνεδριάσεις ΔΣ με ενημέρωση των τοπικών μέσων για τα θέματα ημερησίας διάταξης
  • Ελαχιστοποίηση των συνεδριάσεων διά περιφοράς εκτός των πολύ τυπικών θεμάτων και αφού έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση και ουσιαστική ενημέρωση για τα θέματα
  • Διασφάλιση ότι οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν τυπικά έγγραφαν από αιρετούς η δεν θα αποστέλλονται σ αυτούς προκειμένου «να αποδειχθεί» το έμπρακτο ενδιαφέρον της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
  • Άμεση διερεύνηση από την υπηρεσία των απαραίτητων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα του Δήμου και δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου όπως και άλλοι δήμοι έχουν κάνει.
  • Συγκρότηση επιτροπής διαπαραταξιακής , με μέριμνα για τον έλεγχο και την εφαρμογή της διαφάνειας σε όλους τους παραπάνω τομείς. Άλλωστε από την νομοθεσία είναι κατοχυρωμένη τόσο η δημιουργία όσο και οι υποχρεώσεις τέτοιων επιτροπών.(θα δοθεί υπόδειγμα αρμοδιοτήτων).
There are 2 comments
  1. […] Η θέση του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ για την διαφάνεια ,εδώ:https://chiosmprosta.gr/…/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce…/ ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Ετικέτες: Χίος Μπροστά Προηγούμενο […]

  2. […] Η θέση του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ για την διαφάνεια ,εδώ:https://chiosmprosta.gr/…/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce…/ ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://chiosmprosta.gr/wp-content/uploads/2019/04/header-image.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}